Slovenska Ordinacija Thaler

O nas

Pogosta vprašanja

Kaj so zdrave dlesni?

Dlesni ali gingiva so ključni element podporne strukture, ki skrbi, da zobje ostanejo na svojem mestu. Zdrave dlesni so čvrste, ne krvavijo ter so priraščene k zobu, da ustvarijo zaščitni sloj okoli njega. Zaradi tega je stanje dlesni zelo pomemben dejavnik zdravja zob.

Katere so bolezni dlesni?

Če trpite zaradi bolezni dlesni, ki jo imenujemo tudi gingivitis, so vaše dlesni izpostavljene bakterijam iz zobnih oblog, ki se nabirajo med zobmi ob robu dlesni.

Krvavenje iz dlesni in vnetje kažejo na to, da se vaše dlesni poskušajo ubraniti teh bakterij. Na srečo je gingivitis ozdravljiva bolezen, če poskrbite za pravilno nego in kontrolo zobnih oblog.

Pravilna nega preprečuje prihodnje poškodbe, ki bi lahko oslabili vaše dlesni in zaradi katerih te ne bi več zmogle zaščititi podpornih struktur zob.

Kaj so zobne obloge in zobni kamen?

Zobne obloge so sloj bakterij na površini zoba, ki lahko povzročijo propadanje zoba in bolezni dlesni. Če zobnih oblog ne odstranjujemo redno, se lahko kalcificirajo in pretvorijo v zobni kamen, ki ga lahko odstrani le vaš zobozdravnik.

Kako preprečimo nastajanje zobnih oblog?

Pri preprečevanju bolezni dlesni je najpomembneje, da se zobne obloge nimajo kam skriti.
Redno obiskujte svojega zobozdravnika. S strokovnim čiščenjem boste preprečili nabiranje škodljivih oblog in kamna ter odstranili obstoječe obloge. Poleg tega boste dobili strokovni nasvet glede ustne higiene, ki je prilagojen vašim potrebam.

Dvakrat dnevno ščetkajte zobe najmanj dve minuti, in sicer z zobno pasto za odstranjevanje zobnih oblog, ki hkrati pomaga zmanjšati posledice vnetja dlesni. Izberite ščetko, ki učinkovito odstranjuje zobne obloge. Redna vsakodnevna uporaba antibakterijske tekočine za spiranje ustne votline je dodatna pomoč pri odstranjevanju zobnih oblog.

Namestite ščetko pod kotom 45 stopinj na rob dlesni in krožite z njo v smeri stran od dlesni proti koncu zoba.
Z nežnimi in kratkimi gibi ščetkajte zobe naprej in nazaj vzporedno z robom dlesni.

Pravilna zobna higiena

Enkrat dnevno s pomočjo zobne nitke odstranite zobne obloge, ki so se ujele v ozke medzobne prostore. To je posebej primerno za mlajše, ki imajo običajno ožje medzobne prostore.
Zataknite nitko za zob in očistite vse zobe. Rahlo vlecite nitko navzgor in navzdol, vendar ne pritiskajte preveč na dlesen.
ZA VEČ INFORMACIJ IN NASVET SE OBRNITE NA SVOJEGA ZOBOZDRAVNIKA

Kaj se lahko zgodi, če ne ukrepam?

Če vnetja dlesni ne zdravimo, lahko to postane trajna kronična težava in lahko poškoduje zaščitni sloj zoba, ki ga predstavlja dlesen. Takrat nastane zobni žepek, prek katerega lahko obloge prodrejo še globlje v dlesen. Tako se še dodatno poškodujejo vezivna vlakna, ki držijo zob na svojem mestu. To imenujemo parodontoza (parodontisis).
Vnetje dlesni je ozdravljivo in ga lahko s pomočjo zobozdravnika zaustavimo, tako da pozdravimo dlesni.
Poškodbe zaradi parodontoze niso ozdravljive, vendar kljub temu zahtevajo strokovno zdravljenje, s katerim zaustavimo napredovanje bolezni in ohranimo vaše zobe.
Zdravljenje kroničnega vnetja dlesni in parodontoze lahko vključuje kratkotrajno uporabo medicinskih tekočin za spiranje ustne votline. Če ste že bili vključeni v zdravljenje parodontoze, je pravilna kontrola zobnih oblog ključnega pomena za ohranitev rezultatov zdravljenja in preprečitev izpada zob.
VNETJE DLESNI – PARODONTOZA

Ali vaše dlesni med ščetkanjem rahlo krvavijo?

Ali vas skrbi zdravje vaših dlesni? Naslednji trije znaki, ki jih je enostavno prepoznati, kažejo na bolezen dlesni.
• Krvavitev – pojavi se pri vsakem ščetkanju zob.
• Vnetje – dlesni so rdeče in delujejo mehke in otekle.
• Odmik dlesni – izpostavljeni so notranji in občutljivi deli zob.
Te težave na prvi pogled morda ne delujejo nevarno, vendar lahko brez zdravljenja privedejo do resnih težav, vključno z izgubo zob.
Tveganje se lahko še poveča pri nosečnicah, sladkornih bolnikih in osebah, ki jemljejo nekatera zdravila.
Če pri sebi prepoznate katerega od omenjenih znakov bolezni, se obrnite na svojega zobozdravnika, ki vam bo predlagal najustreznejši postopek zdravljenja.

Kako učinkovite so zobne paste za beljenje zob v resnici?

Danes se pacienti soočajo z dvoumno situacijo, saj ne znajo razlikovati med nekoristnimi izdelki in tistimi, ki jim bodo zagotovili rezultate. Agresivne reklame in ugodna cena so pogosto razlog za neustrezno izbiro.

Žal, zobne paste za beljenje zob, ki jih vidite v reklamah, vsebujejo zelo majhno koncentracijo karbamid peroksida, zato nimajo učinka ali pa je ta zanemarljiv v primerjavi s tistim, ki ga lahko zagotovi zobozdravstvena ordinacija.

Ali je beljenje zob lahko škodljivo?

Poudariti je treba, da je beljenje zob zdravstveni poseg, ki se lahko opravi brez škodljivih posledic le, če ga opravi za to usposobljena strokovna oseba – zobozdravnik.
Tako kot pri vsaki nestrokovno opravljeni zdravstveni storitvi lahko pride do bolj ali manj resnih posledic, kot je začasna razdraženost dlesni, trajno razbarvanje zoba, zunanja reabsorpcija zobnega korena pa tudi vnetja, če se poseg opravi v neustreznih pogojih. Pomembno je tudi, da se uporabljajo klinično preverjeni in registrirani preparati, ki zagotavljajo, da je poseg opravljen na visoko profesionalen ter za pacienta popolnoma varen način.

Kdaj je treba pobeliti zobe in komu se ne priporoča?

Beljenje zob priporočamo tistim, ki niso zadovoljni z njihovo barvo. Ker je obarvanost zob subjektivna, je odločitev o beljenju le-teh stvar posameznika.
Beljenje zob se ne priporoča osebam, mlajšim od 18 let, tistim s parodontozo ali nekaterimi drugimi kroničnimi boleznimi ter nosečnicam in doječim materam.
Treba je poudariti pomen kliničnega pregleda in podatkov, ki jih posreduje pacient, saj se lahko zobozdravnik le na podlagi točnih informacij odloči za ustrezen način beljenja ali drug estetski poseg, če beljenje ne bi zagotovilo želenih rezultatov.

Kako pogosto se sme izvajati beljenje zob?

Zobozdravnik se bo po kliničnem pregledu in anamnezi odločil, katera vrsta beljenja je najustreznejša za pacienta. Glede na stopnjo obarvanosti se lahko beljenje opravi v enem ali več obiskih. Hkrati se lahko kombinira izvedba posega v ordinaciji z beljenjem doma, ki pomaga ohraniti želeno barvo. S pravilno higieno in spoštovanjem pravil o porabi določenih izdelkov lahko pacient dolgo ohrani doseženo barvo. S časom bo zob malo potemnel, vendar ne na stopnjo pred posegom. Beljenje zob se sicer lahko ponovi že 6–8 mesecev po posegu, najpogosteje po se ponovi po 12–15 mesecih.

Demo Content

 

Pomagali vam bomo k nasmehu, kakršnega ste si vedno želeli, in vas poučili o tem, kako izboljšati zdravje svojih zob. Z individualnim pristopom želimo vsakemu pacientu zagotoviti točno tisto, kar je zanj najbolje. Vabimo vas, da pobrskate po naših spletnih straneh in si ogledate tehnike in posege, ki jih nudimo našim pacientom.

Posebne ponudbe

Cenik

Cene so informativne in se lahko spremenijo. Poleg gotovinskega plačila vam omogočamo tudi ...

Več o tem

Pogosta vprašanja

Pomagali vam bomo k nasmehu, kakršnega ste si vedno želeli, in vas poučili o tem, kako izboljšati zdravje svojih zob.

Več o tem

Informacije

Delovni čas, posegi, načinih plačila, prenos brošure ...

Več o tem